Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α (Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων)-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

EFTHITA LOGO

Η  Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α (Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων)-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ είναι Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας.

Είναι η πρώτη Μ.Κ.Ο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από μητέρα θύματος τροχαίου δυστυχήματος.

Η ΕΥΘΥΤΑ –Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας ΡΟΔΟΥ, ιδρύθηκε στις 6 Ιουνίου 2004 από μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών, όπως επιστήμονες από διαφόρους χώρους, θύματα και συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και απλώς ενδιαφερόμενα άτομα, ύστερα από πρωτοβουλία της Προέδρου Καρύδη Ελένης, μετά την τραγική απώλεια του γιού της.

Ο Δημήτρης Καρύδης είναι   πρωτοετής φοιτητής Πληροφορικής στην Αθήνα. Στις  20 Ιανουαρίου 2002 τραυματίζεται  θανάσιμα  από ασυνείδητο οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ. Είναι πεζός στο πεζοδρόμιο πίσω από τα κιγκλιδώματα στο ύψος του ΦΙΧ. Καταλήγει στις 12 Φεβρουαρίου 2002. Είναι μόλις 19 χρόνων.

Ο θάνατος του.. υπήρξε η αιτία της ίδρυσης της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α-Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας ΡΟΔΟΥ.

Οι στόχοι της:

α) Η παροχή ιατρικών συμβουλών, ιατροκοινωνικής στήριξης (ενημέρωση επί των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων), τεχνικών συμβούλων, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης και η μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των ασθενέστερων ιδίως θυμάτων και των οικογενειών τους.

β) η επιδίωξη αποτελεσματικής-ολοκληρωμένης πρόληψης των οδικών δυστυχημάτων από τις αρμόδιες αρχές ως και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εμπλέκεται προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία,

γ) η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ασφαλέστερη κυκλοφορία στους δρόμους και την εναρμόνιση της νομοθεσίας, της νοοτροπίας και της οδικής συμπεριφοράς εν γένει με τα ισχύοντα στις χώρες όπου έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση των τροχαίων,

δ) ότι έχει σχέση με τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας. Η ανάληψη και η προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια και

ε) η οργανωμένη παρέμβαση και η κοινωνική πίεση προς τους φορείς της Πολιτείας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.

Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. – Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας ΡΟΔΟΥ είναι ενεργό μέλος:

  • Του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Μεταφορών,
  • Της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τροχαίων Θυμάτων (Federation Europeenne des Victims de laroute- F.E.V.R., ειδικός σύμβουλος του Ο.Η.Ε/Π.Ο.Υ.). Ο μόνος φορέας από την Ελλάδα.
  • Της Global Alliance of NGOs for Road Safety & Road Victims,
  • Της IRVA (Iris Road Victims Association),
  • Υποστηρίζει τον στόχο «Μηδέν Θανατηφόρα στις πόλεις μέχρι το 2030»,
  • Υποστηρίζει το ΟΡΟΜΑ «VISION ZERO»
  • Υποστηρίζει τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030,
  • Έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας από το 2008 για λιγότερα θύματα στους δρόμους
  • Υποστηρίζει την καμπάνια «MAKE ROADS SAFE»
  • Ιδρυτικό μέλος του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ».
  • Συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας, με φορείς του Δημοσίου, του Ιδιωτικού τομέα, αλλά και με Παγκόσμιους & Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και φορείς για την Οδική Ασφάλεια που υποστηρίζει η ΕΕ, ο Π.Ο.Υ. και ο Ο.Η.Ε.