Δήμος Καβάλας

Δήμος Καβάλας

54.000 κατοίκους

έκταση 8.2km2

Δράσεις σχετικές με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη:

2018: Γίνεται μέλος του CIVITAS

2018: Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ)

2021: Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

2021: Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ)

2021: Έναρξη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίο

Η Καβάλα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μακεδονίας και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πολιτιστική και τουριστική αξία.

Η πόλη είναι γνωστή για το έντονο ανάγλυφο της, χαρακτηριστικό που επηρεάζει σημαντικά τις αστικές μετακινήσεις και προκαλεί υψηλή εξάρτηση από το Ι.Χ. Για να αντιμετωπίσει τις διάφορες προκλήσεις που δυσχεραίνουν τη στροφή σε μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη, από το 2018 μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία Στρατηγικών Σχεδίων, όπως αυτά που αφορούν την Ενέργεια, την Κινητικότητα, την Ηλεκτροκίνηση και των Πολεοδομικό Σχεδιασμό.

Μερικά από τα μέτρα που λαμβάνει για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας συνοψίζονται ακολούθως:

Βελτίωση προσβασιμότητας ατόμων μειωμένης κινητικότητας (accessibility for all)

  • Σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., διαμόρφωσε τον «Πληροφοριακό Οδηγό Καβάλας», που παρουσιάζει τις εναλλακτικές λύσεις/μέσα/διαδρομές για την πρόσβαση όλων σε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης.
  • Υλοποιεί το «Δίκτυο αυξημένης προσβασιμότητας» το οποίο συνδέει με άνετες και ασφαλείς υποδομές τις γειτονιές της πόλης με το κέντρο.
  • Υλοποιεί το έργο «Εξασφάλιση προσβασιμότητας Α.μεΑ. στον χώρο του Φρουρίου Καβάλας (Ακρόπολη)» με την εγκατάσταση αναβατορίου πλατφόρμας και διαμόρφωση του εσωτερικού περιβόλου και του χώρου του θεάτρου του Φρουρίου για την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη χρήση του χώρου από τα ΑμεΑ.

Προώθηση της ήπιας κινητικότητας (soft mobility)

  • Αναπλάθει το παραλιακό μέτωπο με στόχο την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου.
  • Επαναλειτουργεί το σύστημα ενοικιαζόμενων ποδηλάτων με νέους σταθμούς και ηλεκτροκίνητα οχήματα.
  • Προγραμματίζει την υλοποίηση διαδρομής 4km για ήπια μέσα μεταφοράς.

Έξυπνη κινητικότητα (smart mobility)

  • Εντάχθηκε στο δίκτυο «100 Intelligent Cities»
  • Ιδρύει ψηφιακή πλατφόρμα με σκοπό την real-time ενημέρωση των πολιτών για τις συνθήκες κινητικότητας, τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης και τη θέση των οχημάτων της Αστικής Συγκοινωνίας.
  • Αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που θα προωθεί την εναλλαγή στάθμευσης στην κεντρική περιοχή, ενώ θα «προστατεύει» την στάθμευση των κατοίκων στις γειτονιές με περιορισμένες θέσεις, όπως η περιοχή της παλιάς πόλης (Χερσόνησος της Παναγιάς).