Δήμος Αγίου Δημητρίου

Agios Dimitrios Logo

70.970 κάτοικοι

5,364 στρέμματα έκταση

https://dad.gr

Ευρωπαϊκά Έργα σχετικά με την πράσινη ενέργεια και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη:

Ολοκληρωμένα:

  • Green Twinning: 2012 – 2014
  • GRASP: 2013 – 2015
  • REGEOCITIES: 2012 – 2014
  • ENDURANCE: 2012 – 2015
  • Mayors in Action: 2014 – 2017
  • Republic ZEB: 2014 – 2016
  • PUSH: 2016

Τρέχοντα:

  • PRODESA: 2017 – έως σήμερα

1995: Αποκτά το πρώτο του Δίκτυο Πεζοδρόμων και Οδών Ήπιας Κυκλοφορίας

2009: Γίνεται μέλος του Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα

2011: Υπογράφει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων
2016: Εντάσσεται στο Δίκτυο CIVITAS

2016: Συντάσσει τον πρώτο Απολογισμό Βιωσιμότητας GRI

2019: Θέτει σε λειτουργία δύο γραμμές δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας

2019: Η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου εκλέγεται μέλος του CIVITAS PAC

2021: Η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου εκλέγεται πρόεδρος του CIVINET PAC

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου είναι προάστιο της νοτιοανατολικής Αττικής. Από τη δεκαετία του 1980 κάνει μια διαρκή και κοπιώδη προσπάθεια προσαρμογής στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων του, με έργα, παρεμβάσεις και δράσεις που απορρέουν από έναν ορθολογικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Στο διάστημα αυτό, έχουν πραγματοποιηθεί άλματα προόδου και έχουν τεθεί νέες βάσεις και αφετηρίες για μια πορεία που οδηγεί σε μια σύγχρονη «έξυπνη» πόλη, οικολογικά αναβαθμισμένη, φιλική και ελκυστική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Η πρόσβαση στον Άγιο Δημήτριο γίνεται με αρκετές γραμμές λεωφορείων της Μητροπολιτικής Συγκοινωνίας, αλλά κυρίως με το μετρό, τρεις σταθμοί του οποίου  βρίσκονται εντός των ορίων του.

Εσωτερικά εξυπηρετείται από δύο γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας, οι οποίες με δυο υπερσύγχρονα μικρά λεωφορεία, διασυνδέουν δωρεάν τις γειτονιές με κεντρικά σημεία της πόλης και τους σταθμούς μετρό.

Από το δήμο Αγίου Δημητρίου διέρχεται το ρέμα της Πικροδάφνης, ένα από τα τελευταία ανοιχτά ρέματα του αστικού ιστού της Αττικής.

Η κεντρικότερη οδική αρτηρία του Δήμου οδηγεί στο παράκτιο μέτωπο της Αθήνας και στην οποία εκτελείται σήμερα σημαντικό έργο διαπλάτυνσης, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα έργα για την ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο.

Ο Άγιος Δημήτριος διαθέτει δίκτυο πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας που εξυπηρετούν την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε πλήθος κοινωφελών και κοινόχρηστων υποδομών.

Διαθέτει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης δικτύου ποδηλατοδρόμων, το οποίο υλοποιεί σταδιακά.

Έχει σχεδιάσει Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης γύρω από τους σταθμούς του Μετρό, σε πολυσύχναστα και εμπορικά σημεία της πόλης.

Διαθέτει σύγχρονο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία, αλλά και οργανωμένες στοχευμένες βιωματικές δραστηριότητες δράσεις από το Δήμο, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Ο Δήμος σχεδιάζει και εκπονεί έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας γύρω από τα σχολεία και σε επικίνδυνες διασταυρώσεις και οδούς της πόλης.

Πρόσφατα ξεκίνησε το πρώτο του Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ενώ εκπονεί Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων σύμφωνα με το οποίο θα εγκαταστήσει σημαντικό αριθμό δημόσιων σταθμών φόρτισης.

Προτεραιότητα του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι η συνεχής δημιουργία, απόκτηση, ανάδειξη και αναβάθμιση συμπεριληπτικών δημόσιων χώρων, όπως είναι ο Ασύρματος, που μετά την επικείμενη ανάπλαση θα αναδειχθεί σε χώρο πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού.

Το όραμα του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι η δημιουργία μιας πόλης που θα αναπτύσσεται δίκαια, συμπεριληπτικά και με αλληλεγγύη. Μιας πόλης οικονομικά ισχυρής, στην οποία η ευημερία των πολιτών και η αστική ανάπτυξη θα συντελούνται πάντα σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και με ενσυναίσθηση στις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Στον Άγιο Δημήτριο δίνεται προτεραιότητα στη συμμετοχή των πολιτών για το σχεδιασμό της πόλης, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης. Με διαφάνεια, ορθή επικοινωνία και αλληλεπίδραση, και με κατανόηση, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι προσδοκίες όλων των πολιτών, χωρίς εξαιρέσεις.