Δήμος Βύρωνα

Δήμος Βύρωνα

61.308 κάτοικοι

9,204km2έκταση

https://www.dimosbyrona.gr

Δράσεις Σχετικές με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

1996: Αποκτά το πρώτο του Δίκτυο Πεζοδρόμων και Οδών Ήπιας Κυκλοφορίας

2004: Θέτει σε λειτουργία δύο γραμμές δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας

2009: Γίνεται μέλος του Συμφώνου των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα

2020: Εντάσσεται στο Δίκτυο CIVITAS

2021: O Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης εκλέγεται αντιπρόεδρος του CIVINET PAC

2021: Ξεκινάει το πρώτο ΣΒΑΚ και το πρώτο ΣΦΗΟ

Προσβασιμότητα – Μέσα Συγκοινωνίας

Ο Βύρωνας είναι ένας αστικός Δήμος της Μητροπολιτικής Περιοχής της Αθήνας, ο οποίος συνδέεται με συχνά δρομολόγια λεωφορείων και (ηλεκτρικών) τρόλει με το κέντρο της.

Διασχίζεται, από την Λεωφόρο Αλίμου-Κατεχάκη / Καρέα, η οποία συνδέει απευθείας τον Δήμο με το μητροπολιτικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της Αττικής Οδού και τα νότια προάστια.

Διαθέτει δημοτική συγκοινωνία 2 γραμμών, η οποία παρέχεται απολύτως δωρεάν στους πολίτες, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Χώροι Πρασίνου

Ο Δήμος Βύρωνα έχει αναπτυχθεί στους πρόποδες του Υμηττού και περιλαμβάνει μεγάλο και σημαντικό μέρος της μοναδικής αυτής έκτασης περιαστικού πρασίνου στα διοικητικά του όρια. Περιστοιχίζεται, επίσης, από σημαντικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, μητροπολιτικής εμβέλειας, όπως είναι το πάρκο Σκοπευτηρίου, ο Λόφος Αράπη και η έκταση του Θεάτρου Βράχων.

 Στόχοι και Προτεραιότητες του Δήμου:

  • να δώσει έμφαση στην ανάδειξη, αναβάθμιση και αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου, όπως είναι η έκταση του Θεάτρου Βράχων
  • να προωθήσει καινοτόμες πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους πολίτες, όπως είναι οι συχνές διαβουλεύσεις στις γειτονιές, ιδιαίτερα σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.

Πρόσφατα ο Δήμος Βύρωνα ξεκίνησε το πρώτο του Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ενώ σύντομα πρόκειται να ολοκληρώσει το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και να εγκαταστήσει σημαντικό αριθμό δημόσιων σταθμών φόρτισης.